27. helmikuuta 2012

The Process So Far

Ajattelin nyt kertoa vähän mun tähänastisesta vaihtariprosessista (:
melko pitkästi näköjään...

Idea lähti jo monta vuotta sitten, kun äiti ehdotti mulle vaihtoon lähtöä ja jo heti sillon tiesin, että haluun Jenkkeihin. Tykkään matkustella ja USA on jotenki aina kiehtonu mua, joten mun ei tarvinnu kauaa miettiä haluunko lähteä vai en. Varsinaisen prosessin alotin sitten viime vuoden maaliskuussa mun kavereitten innoittamana, kun nekin päätti lähteä vaihtoon. Valitsin AFS:n järjestöks, koska olin kuullu monesta järjestöstä paljon huonoa, ja AFS vaikutti kaikin puolin parhaalta vaihtoehdolta. Mun kaveritkin sitten päätti lähtee AFS:n kautta niin sekin tuki mun järjestöpäätöstä. Se on kyllä tosi kallis, mutta mä luotan siihen, että saan rahoille vastinetta.

Vaikka oon aina halunnu USAan, maavalinnat mietitytti muokin jonkun aikaa. Sillä ratkasevalla hetkellä, kun sä oikeesti täytät sen lopullisen valinnan, alkaa väkisinkin miettiimään, pitäisikö kuitenkin valita joku muu. Australia oli yhessä vaiheessa mun mielessä ykkösenä ja mietin myös Uutta-Seelantia, mutta kun mietin tarkemmin, tajusin etten oikeesti haluu niiihin. Lopulta siis merkkasin ykköseksi USAn, eikä silloin oikeastaan oo väliä muilla vaihtoehdoilla, koska Jenkkeihin pääsee huomattavasti muita maita helpommin. Oon kyllä ollut tyytyväinen valintaani, vaikka aina kun sanoo lähtevänsä vaihtoon ja muut kysyy minne, kaikki kuulostaa pettyneiltä, kun vastaa "Jenkkeihin". Mulle se on ykkösvaihtoehto, vaikka se muista olisi tylsä valinta.


Prosessi alkaa siis siitä, että lähetetään netissä AFS:lle hakemus, johon kirjotetaan perhetietoja ja henkilötietoja, sitten ne soittaa sulle kuukauden sisällä ja kutsuu haastatteluun lähimmälle paikkakunnalle. Ennen haastattelua pitää kuitenkin lähettää todistuksen kopio, maksaa 25 euron ilmoittautumismaksu ja pyytää enkun opettajalta lausunto. Nää hoituu kuitenkin tosi helposti, ja mulle soitettiin sieltä melkein heti kun olin lähettäny hakemuksen ja kutsuttiin haastatteluun seuraavalle päivälle, koska joku oli perunu aikansa. Haastattelu oli 9.3.2011 Helsingissä ja se oli tosi mukava. Sitä ei tosiaan kannata jännitää, koska siellä vaan keskustellaan suomeks parin haastattelijan kanssa, ja se on ihan kun puhuis vaan kavereitten kanssa. Ne kysyy esim. mitä teet perheen/kaverien kanssa, miten suhtaudut alkoholiin, muihin uskontoihin yms. eli kun vaan vastaat rehellisesti ja reippaasti niin se menee hyvin.

Haastattelusta saa maavalintapaperin, johon sitten laitetaan omat maatoiveet ja se lähetetään AFSn toimistolle ja ne soittaa, kun se on käsitelty. Mulle soitettiin maaliskuun loppupuolella ja kerrottiin, että mut on hyväksytty vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin, ja voitte vaan kuvitella miten ilonen olin! 8.4.2011 sain sitten alkaa täyttämään englanninkielisiä lomakkeita netissä, ja siihen on siis aikaa kuukausi. Tästä alkokin sitten ravaaminen terveydenhoitajan, lääkärin, rehtorin ja opettajien luona ja loputon lomakkeiden täyttö. Vaikeinta oli ehdottomasti kirje isäntäperheelle ja sen kirjottamiseen sainkin käytettyä aikaa ihan kiitettävästi. Aika meni myös vähän kortille koulutietojen kanssa, koska oli viimeiset päivät jolloin lähettää hakemus enkä ollut saanut niitä vielä takasin. Onneksi meidän reksi oli valmis tuomaan mulle ne paperit kotiovelle asti, minkä ansiosta sain lähetettyä hakemuksen viimetipassa 6.5.2011. Jouduin kerran vielä korjaamaan tietoja hakemuksessa, mutta 11.5.2011 hakemus oli hyväksytty toimistolla.

Sitten seurasikin vaan odottelua. Seuraavan kerran vaihtorintamalta kuului, kun 17.11.2011 vihdoinkin sähköpostiin tuli kutsu SLEP-testiin. 7.12.2011 astelin sitten Helsingin yliopistolle kielitestiin, joka oli tosi helppo. Siinä on kolme osaa; kuuntelu, luetunymmästäminen ja noin sivun pitunen aine. Testi tuskin tuottaa suurempia vaikeuksia, vaikkei kielitaito olisi parhaimmasta päästä, joten tästäkään ei kannata ottaa paineita! 16.12.2011 tuli sitten sähköposti, jossa kerrottiin mun päässeen läpi testissä. Tarkempia tuloksia olisi saanut kysyä halutessaan, mutten lähtenyt niitä sitten tenttaamaan.

18.1.2012 pyydettiin tarkistamaan vielä rokotukset ja lähettämään kopio passista lentolippuja varten 15.2.2012 mennessä ja kerrottiin alustavat lähtöpäivat, joita AFSllä on kolme siltä varalta, että kaikille ei löydy perhettä ennen ensimmäistä lähtöä. Päivämäärät on siis 7.-9.8.2012, 22.-24.8.2012 ja 5.-7.9.2012, ja suurin osa tulee lähtemään ensimmäisessä lähdössä. Jouduin hakemaan uuden passin vaihtoa varten ja lähetin kopion AFSlle 8.2.2012. Viimeisin tieto on tullut 14.2.2012, jolloin tuli kutsu orientaatiotilaisuuteen, joka pidetään 12.4.2012 Helsingin yliopistolla eli nyt vaan odotellaan sitä ja isäntäperhetietoja! (:

Kiva jos jaksoit lukee tänne asti!

6 kommenttia:

  1. Hyvä postaus! Kiva lueskella miten muilla vaihtareilla on sujunu tää prosessi :) Muistan ku olin ite just lähettäny hakemuksen EFlle ja yritin kuumeisesti lukea muiden vaihtareiden blogeista että miten nopeaa kaikki etenee jne. Mutjoo, tästä postauksesta on varmasti apua muille tuleville vaihtareille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivottavasti tää edes jotakuta hyödyttää (:

      Poista
  2. HYÖDYTTÄÄ! :D aion hakee vaihtariks 2013-2014 ja AFS:n kautta ni oli kiva lukee tää ja saada tällee tietää et miten se sitte eteneeee..! :)

    VastaaPoista
  3. ohh luulin et mä olin tosi aikasessa sillon ku hain vaihtoon (toukokuu 2011!!) mut haha sä olit ehtiny vielä aikasemmi :D meen kans jenkkeihin AFS:n kautta, liityn lukijaks!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo ollaan vissiin molemmat oltu innokkaina lähössä :D mut mäki seurailen sun blogias, toivottavasti nähään viimeistään sitten lentokentällä! (:

      Poista